Tekutina bohatá na sladinu získavaná včelami prevažne z kvetov medonosných rastlín. Nektár vzniká buď v kvetoch, kde láka hmyz ktorý rastliny opeľuje, alebo mimo kvetu, kde predstavuje zdroj živín pre živočíchy, ktoré na oplátku chránia rastlinu. Je to roztok sacharózy a glukózy prípadne fruktózy a ďalej v malých množstvách obsahuje alkoholy, aminokyseliny, organické kyseliny, fosfáty a iné látky.

 

 

Nektár je sladká cukornatá tekutina. Produkujú ju hmyzoopelivé  rastliny, ktoré takto k sebe lákajú hmyz a teda aj včely.

Nektár je veľmi výživný. Má vysoký obsah sacharózy a glukózy či fruktózy. Obsahuje však aj alkoholy, aminokyseliny, organické kyseliny, fosfáty a iné stopové  prvky. Pomer jednotlivých zložiek nektáru v kvete rastliny sa líši podľa druhov rastlín, podnebia či vplyvom iných okolností. Nektár je pre včely veľmi dôležitou surovinou,  pretože je pre nich zdrojom potravy. Včely tento nektár zbierajú a produkujú z neho med.

Miesto, z ktorého v rastline nektár vyteká voláme  nektárium.  Je z rastliny v podstate vytlačovaný žľazami na princípe  difúzie. Vytlačený nektár vysušuje vzduch, čím sa zvyšuje koncentrácia cukru v ňom. To zvyšuje osmotický tlak, ktorý so žliaz vyťahuje novú vodu. Tento kolobeh zabezpečí, že nektár je stále vlhký.

Z hľadiska umiestnenia nektária na rastline  ich delíme a florárne a extraflorárne.

Florárne nektárium sa nachádza priamo v kvete rastliny, napríklad u orchideí. Extraflorárne nektárium vylučuje nektár mimo kvetu rastliny, napr. na okraji listu ako je to u kaktusov.